sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Mukavia käyntikohteita Lomakeskuksen lähellä

Tuli vietettyä viime viikolla yksi päivä lomaa, ja päivä kului mukavasti lähiseudun nähtävyyksiin tutustuen. Jotenkin vaan tulee ihan liian harvoin käytyä lähellä sijaitsevissa paikoissa, mikä on tosi vahinko, sillä Savonlinnan seudulla on aivan huikean kiinnostavia pieniä paikkoja, joista ei ole vaan riittävästi tietoa saatavilla. Ainakin itse nautin suunnattomasti Kerimäen kirkon vaivaisukkonäyttelystä, Suomen järvikalastusmuseon asiantuntevasta opastuksesta ja Putikon vanhan aseman tunnelmasta.


Suomen vanhin vaivaisukko Kerimäellä.

Päivän reissu aloitettiin maailman suurimmasta puukirkosta ja siellä olevasta vaivaisukkonäyttelystä. Olin käynyt näyttelyssä jo aikaisemminkin, mutta kyllä sen katsoi mielellään uudestaan. Näyttelyyn on koottu 42 vaivaisukkoa, joista suurin osa on 1800-luvulta. Myös Suomen vanhin vaivaisukko, 1600-luvulta peräisin olevan Hauhon ukko on saapunut Kerimäelle. Ja pitää tietysti muistaa, että kaunis kirkko on nähtävyys jo itsessään.


Keriämen kaunis kirkkoranta.

Kirkkoreissun päätteeksi ajelimme vielä kuvaamaan kaunista Kerimäen kirkkorantaa, ja sillä matkalla eksyimme ihan vahingossa Suomen järvikalastusmuseoon. Museossa on pieni päänäyttely ja pihapiirissä paljon erilaisia mielenkiintoisia rakennuksia. Museon perusnäyttely "Puukoukusta trooliin" kertoo järvikalastuskulttuurin kehityksestä lähes kahden vuosisadan ajalta. Aikaa kannattaa varata reilusti, sillä museon opas Matti Lähesmaa on kävelevä tietopankki, jolla tarinaa riittää. Meillä vierähti museossa lähes 1,5 tuntia.


Järvikalastusmuseon pihapiiristä löytyy mm. Romu-Heikin aitta.

Kerimäeltä jatkoimme Punkaharjulle, ja tässä vaiheessa oli jo niin kova nälkä, että oli pakko kurvata Punkaharju Paviljongille syömään. Sorruin taas Paviljongin burgeriin, mutta kun se on vaan niin hyvää. Ihanan rapea sämpylä, kunnon lihaisa pihvi ja hyvät kastikkeet. Että nam vaan.


Pavijongin maistuva burger.

Päivän päätteeksi ajoimme Putikon vanhalle asemalle moikkaamaan saviseppä Hannu Sairasta, joka on pitänyt asemalla myymälää ja näyttelyä jo 28 vuotta. Sairanen valmistaa kaiken myytävän omin käsin ja kauppa tuntuu käyvän hyvin. Mutta eipä se mikään ihme olekaan. Kun ihanan tunnelmallisessa paikassa myydään kauniita tuotteita, niin harvahan niitä pystyy vastustamaan.


Saviseppä Hannu Sairanen myy Putikon vanhalla asemalla kauniita savituotteita.

Tarinoinnin päätteeksi pääsimme vielä testaamaan vanhan aseman ihastuttavaa punaista resiinaa. Hannu kertoi, että asiakkaat pääsevät kokeilemaan resinaa, jos myymälässä ei ole ruuhkaa. Ja mikä on kuulkaa resinalla ajellessa kun toisella puolella siintää kaunis Saimaa ja toisella puolella viehättävä vanha asema. Kaikkinensa Putikon pieni kylä on oiva käyntikohde. Asemalta saa mukaansa myös kartan, jossa kerrotaan lyhyesti kävelyreitin varrella sijaitsevien paikkojen historiasta.


Resiinaa testaamassa.
- Pia -

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Punkaharju by Night 26.7.

Ollaan suunnittelemassa Tuunaansaaren toimijoiden kesken tapahtumaa nimeltään Punkaharju by Night. Palaveerattiin tuossa joku viikko sitten yhteistyön tiivistämisen merkeissä, ja Oraksen Reijo toi palaveriin mukanaan vanhan Retretin julisteen vuodelta 1987. Julisteessa kaunis nainen soitti saksofonia verkkosukissaan ja tekstissä kerrottiin, että vuonna 1987 Punkaharjulla oli Punkaharju by Night -tapahtuma, joka tuotti heinäkuun ajan joka ilta ohjelmaa Retretin luolastossa. Ajatelkaa, joka ilta!

Olisiko luvassa vaikkapa saksofonin soittoa?


Tästähän me tietysti innostuimme herättelemään Punkaharju by Night -tapahtumaa uudelleen henkiin. Tavoitteena ei ole toki järjestää ohjelmaa joka ilta heinäkuussa, mutta toivottavasti tulevaisuudessa ainakin pitkän viikonlopun ajan. Nyt ensimmäisenä vuonna ohjelmaa on vain yhtenä iltana, mutta jostainhan sitä on lähdettävä liikkeelle.


Kesämaassa luvassa mm. vaahtobileet.


Ensimmäinen Punkaharju by Night -tapahtuma järjestetään Tuunaansaaressa 26.7. Ohjelma alkaa pikku hiljaa valmistua, mutta vielä tehdään pieniä viilauksia. Yöpainotteisesta nimestä huolimatta myös Kesämaa on mukana tapahtumassa, ja siellä on päivän aikana kaikenlaista mukavaa puuhaa, kuten muotinäytöksiä, katumaalausta ja ehkä jotain esityksiä. Viideltä pääallas täyttyy vaahdosta ja aloitetaan huikeat vaahtobileet. Sinne ovat tervetulleita niin lapset kuin aikuisetkin. Hauskaa on varmasti.

Taidekartano Johanna Oraksella on myös ohjelmaa pitkin päivää. Luvassa on ainakin elävää musiikkia ja luonnollisesti itse taiteilija on paikalla koko päivän jutustelemassa asiakkaiden kanssa.

Naapuri Harjun Portissa on luvassa "tyylikästä loungea auringonlaskun aikaan" eli DJ soittaa hyvää ja letkeää musiikkia ja tarjolla on Punkaharju by Night -aiheisia coctaileja ja hyvää syötävää.

Lomakeskuksen Paviljonki-ravintola muuttuu kello 22 hämyisäksi by Night -iltaluolaksi, jossa nautitaan tummuvassa yössä upeasta musiikista ja maistuvasta yöbuffasta. Tästä osiosta on tulossa vielä tarkempia tietoja pikapuolin.

Olisipa aivan mieletöntä jos joku muistaisi mitä kaikkea tuo 80-luvulla järjestetty Punkaharju by Night -tapahtuma piti sisällään. Jos löytyy omia muistoja tai haluatte kertoa omia toiveitanne uuden tapahtuman kehittämiseksi niin laittakaa reilusti viestiä viestikenttään tai suoraan sähköopostiin pia.behm@easyholiday.fi. Tehdään tästä yhdessä upea tapahtuma.

Ohjelmaa päivitetään tänne.